donderdag 1 november 2007

Marrakech

Marrakesh of Marrakech (مراكش) is een stad in het westen van Marokko en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Marrakesh heeft 823.154 inwoners (2004[1]). De stad is een van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte aan de voet van de Hoge Atlas. Op "Djemaa el Fna plein in Marakkesh" vinden 's avonds diverse optredens plaats.

Marrakech is gelegen in het westen van Noord-Afrika. Zowel geografisch als klimatologisch is het een interessante plek: de stad ligt in de vlakte, maar is omringd door het hooggebergte van de Atlas. Dit gebergte levert de stad niet alleen heel wat levensmiddelen op, maar voorziet ook jaarrond in het levensnoodzakelijke water. Zonder dat water zou de stad nooit zo’n rijke geschiedenis hebben gekend.
De stad werd in 1062 nC gesticht door een Armoravidische sultan die er de hoofdstad van zijn rijk vestigde. De daarop volgende dynastieën brachten veel rijkdom naar de stad, zodat ze steeds mooier en welvarender werd.
Nadien kwamen de Almohaden. Aan hen heeft de stad haar mooiste moskee te danken, de Koutoubia. In de 13de eeuw beslissen de Mereniden om hun machtscentrum uit te bouwen in Fez. Ze plunderen Marrakech. Aan dit verval komt pas drie eeuwen later een einde dankzij de Saadiërs. Zij schenken Marrakech echte pareltjes van architectuur, zoals het helaas verwoeste El Badi-paleis, enkele koranscholen, prachtige moskeeën en tal van fonteinen. Ze richten er ook graftombes op, die tot vandaag te bezichtigen zijn.
Jammer genoeg wordt al deze pracht en praal vernietigd door de Alaouiten, die op hun beurt Meknes als hoofdstad verkiezen en dus de luister van Marrakech vernielen.
Het is wachten op sultan Moulay Hassan die uiteindelijk het paleis, de moskeeën en de menara restaureert.
Hij schenkt de stad ook een van de mooiste pareltjes van haar patrimonium: het Bahia-paleis

De historische kern van de stad (de Medina) is door UNESCO in 1985 tot Werelderfgoed verklaard. Het centrale plein van de stad, Djemaa el Fna, is erg populair bij toeristen. Overdag zijn er op dit plein veel straatartiesten en 's avonds staan er tientallen eetkraampjes. Verder bevindt zich de bekende Ben Youssef medersa, een zgn. koranschool, in deze stad.

(bron Wikipedia)

Geen opmerkingen: